>> Menu

Werknemer mag laadpaal thuis houden

Een werkgever stelt via een leasemaatschappij een elektrische auto ter beschikking. De leasemaatschappij installeert een laadpaal aan de woning van de werknemer en berekent de kosten volledig door aan de werkgever. Is er volgens de kennisgroep van de Belastingdienst sprake van belast loon als de werkgever de laadpaal niet terugeist bij beëindiging van de lease- of arbeidsovereenkomst?

Antwoord kennisgroep
Er is geen sprake van belast loon in natura als de werkgever een laadpaal die eigendom is geworden van de werknemer, bijvoorbeeld door natrekking, niet terugeist. Dat is anders als de werkgever een teruggaafbeding stelde bij de verstrekking.

Ter beschikking gestelde laadpaal
Het plaatsen van een laadpaal wordt geacht deel uit te maken van de terbeschikkingstelling van een auto van de zaak. Daarom heeft het plaatsen van een laadpaal geen afzonderlijke gevolgen voor de vaststelling van het loon en daarmee de loonheffingen. Als werkgever beslist de laadpaal niet terug te eisen bij beëindiging van de lease- of arbeidsovereenkomst, wordt een ter beschikking gestelde laadpaal een verstrekking. Dan maakt de laadpaal geen onderdeel meer uit van een ter beschikking gestelde auto van de zaak en is er mogelijk sprake van loon.

Verstrekking laadpaal
Een laadpaal wordt niet ter beschikking gesteld door de werkgever als de werknemer bijvoorbeeld door natrekking eigenaar wordt van de laadpaal op het moment van installatie. Dan is sprake van een verstrekking. Als de werknemer eigenaar wordt van de laadpaal gedurende de periode waarin aan hem een auto ter beschikking is gesteld, heeft de verstrekking geen afzonderlijke gevolgen voor de loonheffingen. Als de werkgever de laadpaal niet terugeist bij beëindiging van de lease- of arbeidsovereenkomst is geen sprake van een nieuw genietingsmoment omdat de werknemer al eigenaar is van de laadpaal.

Teruggaafbeding?
Dit is anders als de werkgever bij de verstrekking van de laadpaal een teruggaafbeding heeft gesteld. Dan is het afzien van deze terugvordermogelijkheid, afhankelijk van de waarde op dat moment, wel een voordeel uit dienstbetrekking.

Let op: Een laadpaal is een onroerende zaak. Wie juridisch eigenaar is van de grond, wordt in beginsel, afhankelijk van de wijze van bevestiging of de bestemming, door natrekking ook eigenaar van deze onroerende zaak. Het is echter mogelijk om een recht van opstal te vestigen op de laadpaal, waardoor de leasemaatschappij eigenaar blijft van de laadpaal. Als de laadpaal wordt geïnstalleerd aan een woning die de werknemer huurt, wordt mogelijk de verhuurder en niet de werknemer de eigenaar van de laadpaal.

Wij helpen u graag verder

Wilt u samen met ons sparren? Of meer weten over onze accountancy pakketten en aanvullende diensten? Kom gerust eens langs voor een vrijblijvend en gratis gesprek onder het genot van een kopje koffie.

Evert van Asselt

AA

Recente nieuwsberichten